viernes, 12 de febrero de 2021

'Iran: teaching among the nomads' guanya el 38è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

 


El muntatge del francès Louis Meunier s'endú el Gran Premi i Flor de Neu d'Or"perser un homenatge a la transhumància; un estil de vida en extinció"
·Cholitas, dels espanyols Jaime Murciego i Pablo Iraburu, guanya el premi Florde Neu de Plata a la millor pel·lícula de muntanya  
·
La realitzadora polonesa Eliza Kubarska s'endú els premis al millor film de cultura de muntanya i a la millor fotografia per la producció The Wall of Shadows
·
A partir d'avui ja està disponible a la plataforma online.torellomountainfilm.cat un abonament especial per veure les vuit pel·lícules premiades fins al 7 de febrer



Un jove professor iranià tanca la porta de l'aula per viatjar amb un grup de nòmades i seguir fent classe als més petits durant la transhumància. Aquest és el punt de partida d'Iran: teaching among the nomads, la gran vencedora del 38è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La pel·lícula que signa el francès Louis Meunier s'ha endut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d'Or d'aquesta edició. 

Rodat a la serra de Zagros, el documental retrata la passió i el sacrifici de les famílies que encara traslladen a peu els seus ramats per trobar pastures verdes. El jurat d'aquesta edició ha guardonat el film "per haver fet un homenatge a la transhumància i a la pedagogia" a través del seu protagonista, el professor Hoomayun. A més, afegeix, la pel·lícula "posa en valor un estil de vida que desapareix basat en l'esforç i la superació". 

El segon guardó de la 38a edició ha estat pel muntatge Cholitas. Els directors espanyols Jaime Murciego i Pablo Iraburu han guanyat el premi BBVA i Flor de Neu de Plata a la millor pel·lícula de muntanya, en la qual dones indígenes bolivianes es proposen escalar la muntanya més alta d’Amèrica, l’Aconcagua. "És un film profundament humà, empoderador i universal", remarca el jurat que destaca la qualitat del relat cinematogràfic.

 El realitzador eslovè, Pavol Barabas, ha tornat al Festival amb una doble aposta i marxa amb les mans plenes: Everest - The Hard Way ha guanyat el premi F.E.D.M.E. especial del jurat "per haver recollit l'èpica de la muntanya dels anys 80 i per l’esforç de revisar un passat dolorós i dur de vivències personals, amb molta cura i honestedat". Salto is the King és l'altre film que porta la firma de Barabas i que s'ha endut el reconeixement a la millor pel·lícula d'esports de muntanya amb el premi Grandvalira. El muntatge mostra el descens de les cascades més altes del món. 

D'altra banda, la producció The Wall of Shadows, de la realitzadora polonesa Eliza Kubarska, ha guanyat dos guardons: el premi Quadpack Foundation al millor film de cultura de muntanya i el premi F.E.E.C. a la millor fotografia. El muntatge planteja un dilema a una parella de sherpes: acceptar o no l'oferta d'un grup d'alpinistes occidentals que volen escalar una muntanya sagrada i necessiten pagar la carrera dels seus fills.

El premi Boreal al millor guió és per a Ocean to Sky. El director autralià Michael Dillon, que l'any 1992 va signar la pel·lícula més premiada de la història del cinema de muntanya –Everest - Sea to Summit– i que aleshores va guanyar el Gran Premi del Festival, no ha perdut de vista el sostre del món. Aquesta vegada ha relatat com Edmund Hillary va fer un viatge en barca i a peu pel riu Ganges, des de la desembocadura fins a l'Himàlaia. 

Malgrat que aquesta vegada no ha estat per votació popular degut a la pandèmia, el premi Cervesa del Montseny continua reconeixent les millors produccions de la secció +Xtrem. En aquesta edició se l'ha endut la francesa Made in voyage, de Wiley Kaupas i Joey Schusler, a través d'un viatge amb un antic bus escolar. Per últim, Kinnaur Himalaya, de l'italià Emanuele Confortin, ha guanyat el premi Mountain Wilderness per haver estat el film que millor ressalta la defensa dels espais naturals. 

El Festival acaba aquest diumenge, però a partir d'aquest vespre estarà disponible a la plataforma online.torellomountainfilm.cat un abonament especial amb totes les pel·lícules guardonades que es podrà comprar fins al 7 de febrer.  

-A partir de les 19.30h. tindra lloc el lliurament de premis i la gala de clausura a càrrec de la periodista Txe Arana. L'acte comptarà amb l'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño; el director del Festival, Joan Salarich; el director de la Zona Osona de BBVA, Daniel Guardiola, i el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera. 

 També us podeu descarregar imatges dels films guanyadors en el següent enllaç.
 
Imatges de les pel·lícules guanyadores

Us facilitem el trailer de la pel·lícula guanyadora Iran: teaching among the nomads.
Link
Twitter
Facebook
Website
Email
© 2021 Festival de Cinema de Muntanya de Torelló.







No hay comentarios: