sábado, 23 de noviembre de 2013

Dave Olson,, Flor de Neu d'Or per K2:Siren of the HImalayas


El Gran Premi Vila de Torelló i la Flor de Neu d’Or del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, de Torelló, se’n van a mans del realitzador nord-americà Dave Ohlson, el director de la pel·lícula K2: Siren of the Himalayas, un film que explica l’atracció de desenes d’alpinistes per aquesta muntanya del Karakorum. Per fer-ho, mira enrere i es remunta a l’expedició del Duc d’Abruzzi, un dels grans exploradors del segle XX, i ho compara amb una expedició actual. Ni més ni menys que, entre d’altres, l’intent fallit de Gerlinde Kaltenbrunner per coronar-lo i aconseguir els catorze vuit mils sense oxigen. La pel·lícula, que dura 75 minuts, es projectarà en les sessions non-stop d’aquest cap de setmana.

Al llarg de la gala es repartiran més premis, amb Estats Units com a gran triomfador del 31è Festival BBVA de Cinema de Muntanya. De fet, el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya és per High and hallowed: Everest 1963, de David Morton i Jake Norton. El film celebra que fa cinquanta anys una expedició americana va fer cim al sostre del món per primer cop. Ho va fer obrint el couloir Hornbein, una ruta que encara no s’ha repetit mai exactament igual. Destaca la presència al film de l’alpinista i escriptor Jon Krakauer.

La tercera premiada de la nit és ValhallaPremi GrandValira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de Muntanya. Aquest film, una nova manera d’entendrer les pel·lícules d’esquí, també s’emporta el Premi FEEC i la Flor de Neu de Plata a la millor fotografia. És dels també nord-americans Nick Waggoner i de Ben Sturgulewski.

Defais a Dringo, la història del pastor-escaldor d’Alun Hughes, s’emporta el Premi i Flor de Neu de Plata al millor film de Cultura de Muntanya mentre que Le thé ou l’electricité, de Jerôme Le Maire, rep el Premi FEDME especial del Jurat.

El Premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió és per a Roraima- Climbers of the lost world mentre que el Premi Mountain Wilderness se’n va a Suïssa amb Steps, com a millor film que ressalta la defensa dels espais naturals.

Durant la gala també s’han entregat els guardons de Periodisme. El millor text en Periodisme Escrit és per a David Vilaseca, amb l’obra Jean Rigaud el pioner de la Maladeta, publicat a la revista Muntanya. El millor Blog ha anat a parar a mans d’Eduard Giménez per Escalatroncs: ressenyes d’escalada.

No hay comentarios: