domingo, 20 de noviembre de 2016

Festival BBVA de Cinema de Muntanya, de Torelló

‘Freedom under load’ Flor de Neu d’Or

‘Jurek’ s’endú el segon guardó de la 34a edició: el premi BBVA i la Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya
El gran premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló ha quedat en mans del realitzador Pavol Barabas per segon any consecutiu. L’eslovac ha recollit el premi per la pel·lícula ‘Freedom under load’, un documental que narra la duresa de la feina dels portejadors a la serralada de l’Alt Tatras; un ofici que, a banda de suportar càrregues pesants, ha de fer front a les condicions meteorològiques més extremes. Barabas revalida el primer premi a Torelló després d’endur-se la Flor de Neu d’Or de l’última edició amb la producció ‘Live for passion’.  
El segon guardó de la nit ha estat per ‘Jurek’, del polonès Pawel Wysoczanski, que s’ha endut el premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya. La pel·lícula explica, amb algunes imatges inèdites, la trajectòria d’un dels escaladors més forts de la història, Jerzy Kukuczka.
El tercer film premiat és ‘La Liste’, del suís Guido Perrini, amb el premi GrandValira i Flor de Neu de Plata al millor film d’Esports de Muntanya. El documental llista els descensos dels principals cims alpins que vol realitzar l’esquiador freeride Jérémie Heitz. Perrini va recollir el mateix guardó l’any passat per la pel·lícula ‘Degrees North’.
Pel que fa el premi al millor film de Cultura de Muntanya i Flor de Neu de Plata, en aquesta edició ha anat a mans dels americans Pete McBride i Jake Norton, per ‘Holy (un)holy river’. La producció denuncia la greu contaminació del riu Ganges, a l’Himàlaia, per emissions industrials i abocaments domèstics.
El film ‘Tashi’s Turbine’ guanya el premi Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada especial del Jurat i Flor de Neu de Plata. L’americà Amitabh Joshi firma un documental sobre la generació d’electricitat a través del vent a les altes terres del Mustang, al Nepal. A banda del Gran Premi del Festival, Barabas també recull el premi Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia per ‘Freedom under load’, mentre que Pawel Wysoczanski repeteix guardó per ‘Jurek’ amb el premi Boreal i Plata al millor guió.
El públic de la sessió +Xtrem ha reconegut la producció del català Xavier Coll, ‘Solo base for climbing to jumping’, amb el premi Cervesa del Montseny. Finalment, el premi Mountain Wilderness se l’emporta ‘Península Mitre’, dels argentins Julián i Joaquín Azulay, per la millor pel·lícula que ressalta la defensa dels espais naturals.
Durant la gala, que ha presidit la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, també s’ha lliurat el premi al millor treball d’Internet, que s’ha endut Igone Mariezkurrena per Expedición Alex Txikon al Nanga Parbat. El millor article en premsa escrita recau a la revista Descobrir Catalunya, que va publicar el reportatge Un any a l’Alt Pirineu.
SESSIONS NON-STOP.-Després de donar-se a conèixer els guanyadors de la 34a edició, el Festival segueix amb les sessions non-stop aquesta nit (a les 22.00h) i durant aquest diumenge (11.00h i 17.00h al teatre Cirvianum). Durant les sessions es projectaran tres dels films guardonats: Freedom under load –Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or­–; La liste –premi Grandvalira al millor film d’esports de muntanya– i Jurek –premi BBVA a la millor pel·lícula de muntanya.
Palmares 2016 
PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals a: PENÍNSULA MITRE de Julián i Joaquín Azulay. Argentina.

PREMI CERVESA DEL MONTSENY i Flor de Neu de Plata al millor film +Xtrem, per votació popular a: SOLO BASE FOR CLIMBING TO JUMPING de Xavier Coll. 

PREMI  BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió a: JUREK de Pawel Wysoczanski. Polònia.

PREMI  F.E.E.C. (Federació d´ Entitats Excursionistes de Catalunya), i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia a: FREEDOM UNDER LOAD de Pavol Barabas. Eslovàquia.

PREMI F.E.D.M.E.  (Federación E. de Deportes de Montaña y Escalada) especial del JURAT i Flor de Neu de Plata a:TASHI'S TURBINE d'Amitabh Joshi. EUA.

PREMI al millor film de CULTURA DE MUNTANYA i Flor de Neu de Plata a: HOLY (UN)HOLY RIVER de Pete McBride i Jake Norton. EUA.

PREMI  GRANDVALIRA i Flor de Neu de Plata al millor film d’ESPORTS  DE MUNTANYA a: LA LISTE de Guido Perrini. Suïssa.

PREMI BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de MUNTANYA a: JUREK de Pawel Wysoczanski. Polònia.

GRAN PREMI  “VILA DE TORELLÓ” i Flor de Neu d’Or a: FREEDOM UNDER LOAD de Pavol Barabas. Eslovàquia.

PREMI PERIODISME.- Millor treball d'INTERNET a Igone Mariezkurrena pel conjunt del treball comunicatiu de l'Expedición Alex Txikon al Nanga Parbat.

Millor treball en PERIODISME ESCRIT al conjunt de reportatges titulat Un any a l'Alt Pirineu. Publicat a la revista Descobrir Catalunya.
El Festival BBVA de Cinema de Muntanya manté la participació i repetirà l’aposta per la muntanya 

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya, de Torelló, ha tancat aquest diumenge la seva 34a edició. La participació, tant a les sessions al teatre Cirvianum com a les activitats paral·leles, se situa en xifres semblants a l’any passat, a la ratlla de les 6.000 persones. I precisament per això, l’organització del Festival pretén repetir de cara a l’edició del 2017, del 10 al 19 de novembre, l’aposta per la cultura de muntanya. Les activitats paral·leles, els actes a la biblioteca i les sessions temàtiques han tingut molt bona acollida i la intenció és consolidar aquests formats. La sessió non-stop d’aquest diumenge a la tarda ha exhaurit les entrades.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

Enlaces a esta entrada:

Crear un enlace

<< Página principal