“Com centenars de barcelonins que agafàvem el metro, feia molts anys que el veia”, diu el director del documental que es projecta al Melies, Joan Vall. Un dia va sentir dir a unes noies d’uns vint anys que, des que eren petites, havien vist l’home del metro utilitzant les andanes com l’escenari per als seus recitals operístics. Això va incitar-lo a aturar-se un moment i a conversar amb aquell personatge excèntric. De la trobada en va sorgir una amistat que va incitar Vall a documentar la vida de Ramon Julibert, una història d’una persona amb molta vivesa i caràcter, i que “sempre era allà”: i durant 8 hores diaries va cantar òpera durant dècades en tres estacions fins arribar a la parada de Passeig de Gràcia de la línia 3, que va acabar sent la seva casa.
Joan Vall Karsunke presenta el documental L’home del metro a la Filmoteca de Catalunya, un projecte biogràfic i personal de la vida d’aquell home estrany que cantava al metro i ho feia cada dia, per “entrenar el múscul” sense ser un homless. Julibert, nascut el 1929, va abandonar de jove els estudis i va començar a viatjar per Londres i Alemanya per buscar-se la vida. Casat i divorciat dos cops, era un amant de les antiguitats, i sovint acudia a Vall per ensenyar-li les novetats que aconseguia de diferents llocs, com postals d’arreu del món o números de La Vanguardia dels anys 30 i 40. Julibert era d’ànima inquieta i lliure, sense cap tipus de complex. Nomes volia menjar i cantar buscant la soledad, que trovaba en moltes ocasions al Parc Guell.
Les imatges, registrades durant els tres últims anys de la vida de Julibert, fins al desembre del 2013, es basen en les converses personals que ell i Vall mantenien en el dia a dia, filmades en diversos punts de Barcelona. “Jo no preguntava gaire, era ell qui parlava”, admet Vall. 105 minuts de documental amb una voluntat de preservar la memòria del cantant del metro.
No hay comentarios:
Publicar un comentario