viernes, 19 de diciembre de 2014

La fossa

La fossa, una pel·lícula dirigida per Pere Vilà i interpretada per Lluís Homar, Emma Vilarasau, Àlex Monner, Josep Maria Domènech i Josefina Espinosa, que s'estrena per primera vegada a Catalunya. La fossa té, com la majoria d'obres del director, elements comuns, com ara el fet d'estar protagonitzada per homes d'edat avançada –sovint a les acaballes de la seva vida– i que argumentalment giri al voltant de la memòria i la identitat.
La pel·lícula s'estructura en tres blocs ben definits, en forma de tríptic, amb tres històries diferenciades i alhora vinculades entre si: la d'en Josep (Josep Maria Domènech), que decideix escapar-se del geriàtric en sentir per la ràdio la notícia del descobriment d'una fossa comuna on hi ha enterrats centenars de soldats republicans; una història d'amor que Josep va viure a les acaballes de la guerra, frustrada per la divisió entre els bàndols, i el viatge a la recerca de la fossa on hi ha enterrats molts dels seus companys d'armes. La seva voluntat és morir al lloc on va lluitar juntament amb els seus vells companys.
Per Pere Vilà, el personatge protagonista exemplifica “la memòria històrica d'aquest país, que desapareix”. També, en realitat, es tracta d'un retrat sobre la desmemòria, en què els silencis poètics s'alternen amb grans moments dramàtics. Pere Vilà i Barceló, després d'una llarga trajectòria com a autor de curts, ha rodat quatre llargmetratges:Pas a nivell, La lapidation de Saint Étienne, La fossa i L'artèria invisible. Aquesta últim pel·lícula, que està en fase de muntatge, està protagonitzat per Àlex Brendemühl i Nora Navas, i compta amb la intervenció d'Àlex Monner i Emma Vilarasau, intèrprets amb els quals ja comptat en anteriors projectes

No hay comentarios: