miércoles, 17 de febrero de 2010

Esteve Riambau, nou director de la Filmoteca

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Antoni Lladó, han rebut aquest matí Esteve Riambau, que ha estat nomenat nou director de la Filmoteca de Catalunya com a resultat d’un concurs internacional de selecció.
La Comissió de selecció del concurs ha valorat 19 candidatures, 14 de les quals eren de Catalunya i 5 d’altres països. L’ICIC va convocar el concurs a l’octubre, després de la jubilació de l’anterior director de la Filmoteca, Roc Villas.
La Comissió de selecció està integrada per Christian Dimitriu, administrador delegat de la Federació Internacional d’Arxius de Filmoteques (FIAF); Rosa Vergés, directora i guionista de cinema i membre del CoNCA; Jorge Wagensberg, fundador del primer Museu de la Ciència de Barcelona i director científic de la Fundació “La Caixa”; Ferran Tomàs, director de l’Àrea Audiovisual de l’ICIC, i Natàlia Garriga, gerent de l’ICIC.
En la selecció de Riambau, la Comissió ha valorat l’experiència professional provada del candidat en l’àmbit del cinema i de l’audiovisual, tant a nivell català com internacional, i la qualitat del projecte. La proposta d’Esteve Riambau es basa en els reptes de futur que la Filmoteca haurà d’assolir en el seu nou emplaçament al barri del Raval de Barcelona i l’adaptació al nou marc tecnològic i conceptual en què es desenvoluparà la cinematografia del segle XXI a Catalunya.
En el projecte, Esteve Riambau destaca el paper de la Filmoteca com a centre de preservació i restauració del patrimoni cinematogràfic de Catalunya i aposta perquè el nou edifici esdevingui un centre cultural de primer ordre al voltant del cinema, amb una oferta global integrada per les dues sales de projecció, les exposicions, la biblioteca i la mediateca.
Esteve Riambau i Möller (Barcelona, 1955) és professor titular del Departament de Comunicació Audiovisual i de Publicitat de la UAB, llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor en Ciències de la Comunicació. Historiador, crític i realitzador cinematogràfic. És autor d’una trentena de llibres sobre la història del cine; un dels més recents, la biografia Ricardo Muñoz Suay. Una vida en sombras (2007), ha estat guardonat amb el premi Comillas i el de l’Acadèmia del Cinema Espanyol.
Autor de monografies sobre Kubrick (1990), Ferreri (1990), Coppola (1997), Chaplin (2000) o Jaime Camino (2007), també ha dedicat una especial atenció al cinema francès. Ha coordinat tres volums de Historia General del Cine (1995-1998), va ser coautor de Historia del cine español (1998) o del Dicciona­rio del cine español (1998) i, conjuntament amb Casimiro Torreiro, ha publicat: En torno al guión (1998), Guionistas en el cine español (1998; Premi Muñoz Suay de la Academia de Cine Español), Entrevistas con guionistas del cine español contemporáneo (1999) o Productores en el cine español (2008). Ambdós son també coautors del llibre El cine de la “gauche divine”. La Escuela de Barcelona (1999) i del documental La passió possible. L’Escola de Barcelona (2000). Reconegut especialista en l’obra d’Orson Welles, ha publicat tres llibres sobre aquest personatge, es coguionista del documental Orson Welles en el país de Don Quijote (2000) i director i adaptador de l’obra teatral Su seguro servidor: Orson Welles (2008), estrenada al Festival Grec de Barcelona i nominada als premis Max. En col·laboració amb Elisabet Cabeza, ha dirigit els llargmetratges cinematogràfics La doble vida del faquir (2005) i Màscares (2009), ambdós presentats al Festival Internacional de Sant Sebastià.
La Filmoteca de Catalunya té com a finalitat la preservació i la difusió del patrimoni i de la cultura cinematogràfics; la recuperació, preservació, catalogació i restauració del patrimoni fílmic i documental, i el suport a la difusió de la cultura cinematogràfica amb especial atenció a la producció i la cultura cinematogràfica catalana.
L’origen de l’actual Filmoteca se situa en la delegació a Barcelona dels serveis de la Filmoteca Nacional, que van ser traspassats a la Generalitat el 1981. Des de llavors està gestionada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través de diferents organismes. Des del 2002, està adscrita a l’Institut Català de les Indústries Culturals.
La Filmoteca es traslladarà l’any 2010 a una nova seu que s’està construint al barri del Raval de Barcelona. L’edifici, situat a la plaça Salvador Seguí, agruparà els serveis que fins ara es troben dispersos en tres punts diferents de la ciutat. Entre d’altres serveis, la nova seu comptarà amb dues sales de projecció, amb 400 i 200 butaques respectivament.

No hay comentarios: